joi, 22 martie 2012

NEVAZATORII BACAUANI SI AUTORITATILE STATULUI

 
NEVAZATORII BACAUANI SI AUTORITATILE STATULUI


Un articol de Bogdan Florin Basarab [20.03.2012]

         Cu ocazia ședințelor de incluziune socială care s-au desfășurat la Prefectura Bacău în zilele de 2 și 13 martie 2012, Filială Județeană Bacău a ANR, prin reprezentanții săi, a ridicat problema locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Astfel, s-au făcut demersuri pentru încercarea protejării domeniilor de activitate specifice membrilor noștri, un domeniu foarte important în care activează nevăzătorii fiind masajul. 
Alte probleme care s-au adus la cunoștința Prefecturii Bacău au fost cele legate de semaforizarea din municipiu. Nemulțumirea legată de acest domeniu este aceea că în Bacău nu există instalație acustică auxiliară pentru semnalizarea rutieră. Un număr foare mare de membri ai filialei noastre au solicitat amplasarea de semafoare acustice la intersecțiile intens traversate de către aceștia, echipamente că i-ar ajuta foarte mult și ar reduce riscul unor accidente grave și foarte grave, cauzate de nerespectarea semnificației luminilor de semnalizare. Zonele intens circulate de membrii nevăzători ai filialei noastre sunt: intersecția de la Spitalul Municipal Bacău (Zona Tic Tac), intersecția de la Piața Mare (Stația de salvare Bacău), intersctia de la Narcisa (la Biserica Sf. Dumitru -€“ drumul spre Onești), precum și amplasarea unui semafor acustic la trecerea pentru pietoni de la drumul de acces către Filiala Bacău dinspre partea opusă (Autogara Bacău - în imediată vecinătate a sensului giratoriu). De menționat că aici nu este amplasat nici un fel de semafor, fiind doar trecere pietonală cu marcaj rutier și semnalizare cu indicator. În situația în care se poate amplsa și aici un indicator, am rugat organele abilitate să dea curs acestei solicitări. În urmă discuțiilor avute, la nivel de conducere, cu alte filiale din țară unde există semafoare acustice, am aflat că prețul unui astfel de echipament este de aproximativ 1200 de lei. 
           Tot pentru ajutorul nevăzătorilor bacauani, reprezentanții filialei au solicitat amplasarea unor covoare tactile la intrarea în principalele instituții publice din Bacău, precum și la intrarea în marile spații comerciale. Aceste covoare tactile ar ușura considerabil accesul și orientarea în intrările acestor instituții și magazine.
            O altă problemă adusă la cunoștință Instituției Prefectului a fost cea a caii de acces către Filiala Bacău a ANR. În urmă temperaturilor foarte scăzute din această iarnă, precum și a traficului de tonaj ridicat, drumul de acces către sediu s-a deteriorat considerabil, în asfalt fiind gropi cu o adîncime foarte mare care pun în pericol integritatea fizică a nevăzătorilor care se deplasează frecvent pe acest drum.
            Reprezentanții filialei au înaintat adrese către Prefectură Bacău, în care au fost descrise problemele de mai sus, în vederea direcționării către serviciile competente, adrese la care se așteaptă un răspuns pozitiv, în sensul materializării propunerilor. 
            Au fost prezentate și anumite cazuri cu o situație socială și financiară mai dificilă, oameni care au nevoie de sprijin și de înțelegere din partea autorităților.
 
 

                                                                                 Un articol de Bogdan Florin Basarab

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search