BREAKING NEWS

Dispozitive acustice la semafoarele din Bacau

Primăria municipiului Bacău a montat primele 14 avertizoare acustice pentru semafoare. Acestea sunt corelate cu culoarea verde a semaforului și sunt destinate exclusiv pietonilor, în special a orbilor sau a celor cu probleme de vedere.
Intersecțiile și locațiile unde au au fost montate aceste dispozitive acustice sunt următoarele:
  • Intersecția Ștefan cel Mare – Mioriței;
  • Strada 9 Mai (Cascada);
  • Piața Sud;
  • Intersecția Mărășești – Frasinului;
  • Orizont (două treceri de pietoni).
Acțiunea de montare a avertizoarelor acustice va continua, acestea urmând să fie montate la toate semafoarele din oraș.
Totodată, semafoarele de la intersecția Alexandru cel Bun – Milcov (Insula de Agrement) au fost dezafecate, în zonă circulându-se în regim de sens giratoriu.

Sursa:  LaObiect.com

 

"Integrare sociala prin sport a persoanelor nevazatoare"

In cadrul proiectului „Integrare sociala prin sport a persoanelor nevazatoare”, aprobat de catre CONSILIUL JUDETEAN BACAU s-au desfasurat urmatoarele activitati: TABLE, SAH, RUMMY, SKANDENBERG, GOALBALL la care au participat membrii nevazatori ai filialei Bacau. Scopul acestui proiect este integrarea socială a persoanelor nevazatoare, prevenirea si combaterea marginalizarii prin sport. Activităţile proiectului pornesc de la o stare de fapt a subiectului nostru (copilul şi adultul nevăzător) şi urmăreşte integrarea comunitară a acestuia. 

Totodată se are în vedere să  se acţioneze şi asupra familiei . Aceasta va fi consiliată astfel încât să conştiientizeze importanţa şi rolul ei în procesul de integrare a persoanelor cu dizabilităţi de vedere, să prevină şi să combată marginalizarea  copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi de vedere. De asemeni proiectul îşi propune  stimularea interesului pentru sport şi mişcare , ca modalitate de menţinere a stării e sănătate şi de influienţare a unei evoluţii armonioase a organismului persoanelor nevăzătoare.
 

Un articol de, BOGDAN BASARAB, Referent sportiv in cadrul ANR Bacau

________________________________________

Goalball la Bacău 

Conform Calendarului Sportiv al ANR/2012, filialei Bacau îi revine onorea de-a organiza faza zonala a Turneului de Goalball, in perioada 13 – 15 iulie 2012

Vom reveni cu imagini si detalii dupa desfasurarea turneului.

                                                                             Referent cultural-sportiv: BOGDAN BASARAB

__________________________________________________________________________________________________________  

Sprijin pentru un poet nevazator 

        Poet nevazator cer ajutor unui sponsor pentru lansarea unei carti de epigrame si a unei carti de poezii – „Rugaciune”.
Telefon: 0749 731438 – Vasile Cristian
              0234 578204 – ANR Filiala Judeteana Bacau
              bcanvr@gmail.com
                                               Multumesc si astept ajutor!

________________________________________

Jubileul Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău

19 august 2011
by Cristi Manolache
 Am fost invitat la celebrarea a 50 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam să cunosc oameni atât de deosebiţi. În ciuda sorţii, sunt oameni buni, cinstiţi, care ştiu să lupte şi nu şi-au pierdut niciodată speranţa. Pentru noi, cei ce ne bucurăm de darul vederii, nevăzătorii ar trebui să fie un exemplu de dedicare şi onestitate. A fost o şansă pentru a fi alături de persoane extraordinare, cărora le mulţumesc din suflet pentru invitaţie. Lecţia oferită de Asociaţia Nevăzătorilor din Bacău este una memorabilă şi nu o voi uita. La mulţi ani, multe împliniri şi la cât mai multe proiecte duse la bun sfârşit!
__________________________________________________________________________________

Nevazatorii din Bacau au o “istorie”

Pe 18 august  Asociatia Nevazatorilor din Bacau sarbatoreste 50 de ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie va fi lansata cartea ,,Istoria Nevazatorilor din Bacau,, scrisa de  Eugen Sendrea. Este prima lucrare de acest gen din tara.
Scriitorul Eugen Sendrea abordeaza principalele activitati desfaturate de la întemeierea Asociatiei Nevazatorilor si pâna în prezent. Este precizat rolul conducerii si a membrilor în mentinerea si conducerea filialei. Sunt prezentate activitatile culturale si cele sportive, unde filiala Bacau a avut rezultate deosebite. Nu lipseste galeria presedintilor de filiala cât si a celor implicati în dezvoltarea Asociatiei Nevazatorilor din Bacau. Cititorii vor afla despre munca neobosita pentru ridicarea noului sediu. Lucrarea este bogat ilustrata incluzând imagini de la întemeierea asociatiei pâna în prezent.

,,Ai crede ca un nevazator sta cuminte pe un scaun toata ziua asteptând, ca din când în când, sa fie scos la soare. Total fals! Un nevazator este o persoana foarte activa. Mâinile lui harnice fac arta, dau vigoare prin kinetoterapie corpului omenesc, scriu versuri sau proza, ori mângâie clapele pianului. Mai mult, nevazatorii sunt chiar sportivi de performanta. Au realizari aproape in toate domeniile. De aceea ,,Istoria Nevazatorilor din Bacau,, isi propune sa înfiinteze o istorie necunoscuta pentru majoritatea vazatorilor, cu fapte din trecut si de astazi cu gânduri pentru viitor. Am scris-o cu placere pentru ca în mijlocul lor m-am simtit minunat. Citit-o si veti vedea ce oameni extraordinari sunt!,, ne-a declarat profesorul Eugen Sendrea.


Pentru realizarea ,,Istoriei Nevazatorilor din Bacau,, autorul  a cercetat documente din arhiva, reviste si carti de specialitate. A avut întrevederi cu zeci de membrii ai filialelei Bacau, s-a deplasat în judet pentru a aduna date, fotografii si documente.
Cartea cuprinde 12 capitole în care autorul ne prezinta un scurt istoric al municipiului Bacau, apoi situatia de-a lungul vremurilor a nevazatorilor pe plan mondial, national si local. Din carte se afla despre aparitia primelor asociatii a nevazatorilor din tara.

Sursa: http://www.ziaruldegarda.ro/2011/07/nevazatorii-din-bacau-au-o-istorie/


Privesc pe Moş Crăciun

         Da: la fel îmbrăcat ca şi atunci când a fost inventat, nu şi-a adaptat mantia la nici o culoare politică şi nici nu şi-a frizat barba in trend cu moda, deci pentru toţi copiii este acelaşi „Moş Crăciun”. Ceva totuşi şi-a schimbat... sania trasă de reni cu maşina 4x4, scara de urcat pe horn cu diploma de alpinist utilitar si nu in ultimul rand...sacul. Astfel: pentru copiii de copii incă mai păstrează săculeţi, pentru alţii doar sacoşe pline pe jumătate iar pentru marea majoritate nici măcar tradiţionalele mere, nuci sau biscuiţi. Din păcate, de la un an la altul, ochii lui „Moş Crăciun” sunt din ce in ce mai trişti, pentru că tot mai multe suflete de copii nu mai ştiu şi nu mai au de ce să se bucure, fiindcă Moşul este tot mai departe şi i-au uitat adresa.
         Moş Crăciun, nu-i aşa că eu: Laura nu te văd? dar am dreptate! Nu-i aşa că toţi copiii au drepturi egale? Ajutaţi-i să-l vadă şi să-l întâlnească măcar in ultimul ceas! Desigur, vom fi cu toţii fericiţi.
         La mulţi ani, Moş Crăciun!


             Laura Damian, ANR Bacău, pentru „Desteptarea Bacau”Test “nevãzut” la geografie

   
             Cu puțin timp în urmă, Asociația Nevăzătorilor Bacău, la sediul Clubului Onești, o organizat un concurs cu tema “Geografia României”. Concursul a cuprins o serie largă de întrebări cu privire la geografia patriei noastre, iar cel mai bun geograf din cei cinci participanți s-a dovedit a fi domnul Lazăr Costel.

           Acesta a fost urmat de domnul Kovacs Florin, ce s-a clasat pe locul al doilea și de domnișoara Roca Angela, care a fost a treia în ordinea descrescătoare a punctajului.

          Concursul nu a fost greu, dar nici ușor, astfel conducerea Asociației Nevăzătorilor Bacău, dorește să îi felicite pe cei ce s-au încumetat să participle, așteptând pe viitor un număr mai mare de doritori.

          Nu în ultimul rând, Filiala Nevăzătorilor împreună cu cei doi lideri de grupă din Onești, doresc să mulțumească domnului Butucaru și domnului Șerban pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui eveniment.


                                                        
Sursa: www.ziarulora25.ro, Nr.49/13-19 octombrie 2011                         
 

Jumătate de secol de existentă!


        În anul 2011 am împlinit jumătate de secol de existența și am dorit ca acest eveniment să primească cinstea cuvenită. Cu ajutorul unor persoane de cultură ale Bacăului, alături de veteranii Asociației care au furnziat datele,  s-a conceput prima monografie a Asociației Bacău. Pentru cei care doresc să o achiziționeze vă rugăm să ne contactați la următoarele numere de telefon:
 
Tel.: 0234/578204  Fax: 0234/578204

Str. Vadul Bistritei, nr.4 A, BACAU, cod 600191

Asociaţia Nevăzătorilor din România

Recunoscută de utilitate publică prin HG 1033/03.09.2008
 ___________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search