EVENIMENTE







Bacău: Un nevăzător vrea să îşi publice poeziile

 7 iunie 2011, 15:01 |  Autor: Geta Panaite |

 

Faptul că boala i-a răpit lumina ochilor nu l-a împiedicat pe Vasile Cristian să-şi ducă mai departe visul şi să se bucure de viaţă prin poezie. Primele versuri le-a scris la  20 de ani, iar în prezent are peste 100 de creaţii.
La cei 59 de ani ai săi, Vasile Cristian, din Bacău, mai are un singur vis. Să cuprindă toate poeziile pe care le-a scris de-a lungul vieţii într-un volum. Bărbatul trăieşte în întuneric de mai bine de 13 ani. Un dibet zaharat, netratat la timp, i-a furat vederea, dar nu şi harul.
„Este un talent pe care eu îl am din naştere. De mic copil, când învăţam la şcoala din sat, din comuna Răcăciuni, mi-a plăcut literatura. La matematică aveam numai 5 şi 6, iar la limba română 10 pe linie“, îşi aminteşte bărbatul. S-a apucat să scrie versuri la 20 de ani, când s-a întors din armată.
S-a refugiat în poezie
Pe atunci, aproape în toate creaţiile sale vorbea de iubire, de trăirile specifice vârstei. A urmat o pauză de câţiva ani, în care Vasile şi-a văzut de familie, de fetiţă, de serviciu. La vârsta de 45 de ani, pe când lucra ca tehnician la o fabrică din oraş, a început să-şi piardă din vedere.
„Nu mai vedeam bine şi plăteam fetele de la birouri ca să-mi facă şi mie hârtiile. Asta până într-o zi când şeful a aflat şi m-a dus forţat la medic. Atunci mi s-a spus că am diabet zaharat dezechilibrat. În câteva luni am fost pensionat şi încadrat în gradul I de handicap“, mai spune Vasile Cristian. Lovitura a fost puternică, dar în întunericul care l-a înconjurat peste noapte, Vasile Cristian şi-a amintit de pasiunea pentru poezie. Atunci a reluat scrisul, doar că de această dată versurile lui exprimau tristeţe.
„Am început să scriu despre acest handicap, despre soarta celor ca mine. Cu timpul am început să mă obişnuiesc, să mă bucur din nou de viaţă şi să scriu şi poezii ceva mai vesele“, a spus băcăuanul. A ajuns la peste 100 de creaţii pe care şi-ar dori să le strângă într-o carte.
Nu are banii necesari
„Aceasta este ultima mea dorinţă. Dacă fac şi asta, atunci pot să mă duc la stele. Aş fi primul nevăzător din judeţ care scrie poezii. Doar că nu am banii necesari“, a mărturisit Vasile Cristian.
Bărbatul trăieşte într-o garsonieră de 12 metri pătraţi, împreună cu soţia sa, dintr-un venit de 700 de lei pe lună. A găsit susţinere şi la Biblioteca Judeţeană din Bacău, unde toate poeziile au fost corectate şi redactate în format electronic. Bărbatul mai are în portofoliu şi peste 150 de epigrame.
Sursa:  http://www.adevarul.ro/locale/bacau/Bacau-_Un_nevazator_vrea_sa_isi_publice_poeziile_0_494950892.html



DIN MOŞI STRĂMOŞI ...PENTRU NEPOŢI

            Sub acest generic şi într-un cadru festiv adecvat, marţi 27 decembrie 2011, Filiala Judeţeană Bacău a devenit neîncăpătoare. Consiliul Director împreună cu salariaţii au organizat şi primit vizita lui Moş Crăciun şi a peste 80 de colindători, plugari, urători, capre, tarafuri locale din următoarele localitaţi: Bacău, Berzunţi, Căiuţi, Comăneşti, Ghimeş, Moineşti si Oneşti, care şi-au exprimat mulţumirea şi bucuria la ceas de sărbătoare.
           Prezenţa lui Moş Crăciun i-a încântat pe copiii de la Grădiniţa Norocelul şi pe ceilalţi copii care i-au recitat, i-au cântat şi i-au dansat Moşului.
           Spectacolul a fost urmărit şi aplaudat de aproximativ 170 de persoane. Formaţia artistică „Bistriţa” a filialei noastre a încheiat cu o suită de colinde şi urări traditionale.
 
           Pentru toti cei care au dorit ca sfărsitul de an să fie cât mai frumos, au participat la petrecerea „Microrevelion 2012”, organizată la Restaurant „Decebal” din Bacău de către conducerea filialei.
           Mulţumim şi cu acestă ocazie salariaţilor, Consiliului Director şi le dorim multă sănătate, succes în tot ceea ce întreprind pentru membrii filialei noastre, însoţit de tradiţionalul „LA MULŢI ANI!”
 

                                                               
                                                  Participant la activitate....pentru revista „Litera Noastra”
        


DE ZIUA ROMȂNIEI ... ŞI NU NUMAI


      Filiala Judeţeană Bacău a organizat o complexă şi frumoasă după-amiază dedicată zilei de 1 DECEMBRIE si zilei de 3 DECEMBRIE, cea din urmă fiind ZIUA PERSOANELOR CU HANDICAP.
      In clubul filialei s-au intȃlnit 90 de membri care au fost provocaţi să desfăşoare liber, un exerciţiu de memorie, care să cuprindă retrospectiva celor 5 excursii organizate in perioada 01 iunie – 20 octombrie 2011.
      Firul amintirilor a inceput să se depene cu trăirile tărâmurilor greceşti, care ne-au lăsat tuturor imaginea unui vis real. Dar nu numai Marea Egee fascinează...ci şi Marea Neagră şi ţinuturile maramureşene, Brăila, Dobrogea şi nu in ultimul rând Staţiunea Slănic Moldova, cu incântătoarea Salină Tg. Ocna.
      Acestea toate sunt ţinuturi vizitate de membri împreună cu salariaţii şi Consiliul Director. Trăirile descrise mai sus au culminat cu dansuri specifice fiecărui tinut şi nu in ultimul rând cu mici suveniruri tradiţionale oferite in ciuda crizei, de doamna secretar Elena Popa, sponsor principal al activitaţii.
      Pentru ca dubla aniversare să fie cât mai completă şi cât mai destinsă, am continuat cu un concurs a la Virgil Ianţu, foarte bine întocmit de domnul referent cultural Bogdan Basarab.
      După-amiaza s-a încheiat intr-un mod cu totul aparte, întregul grup s-a deplasat la Teatrul „George Bacovia” din Bacău, unde s-a jucat piesa „Paznici de noapte”.
      In speranţa că aerul de sărbătoare a fost benefic, angajaţii şi Consiliul Director al Filialei Judeţene Bacău transmit transmit tuturor cititorilor, pe lângă tradiţionalul „LA MULTI ANI” si multa sănatate, bucurii şi împlinirea tuturor dorinţelor.


                                        Bogdan Basarab, pentru revista “Litera Noastră” (2011)
                                                                                                        


      Și la Bacău s-a sărbătorit “Bastonul Alb”




          Da! Și nu oricum…ci cu o vastă gamă de activități, din care vă vom reda pe cele mai importante. Astfel, “Bastonul Alb” a avut destinat nu o zi, ci o săptămână. Aceasta a început luni 10 octombrie cu o zi “de club” la care au participat aproximativ 25 de membri care și-au adjudecat victorii la table, șah, skandenberg, au spus și au ascultat glume și nu în ultimul rând, au participat la discuții pe diferite domenii și nivele.
           Ziua s-a încheiat în acordurile “Imnului Nevăzătorilor din Bacău”, imn adoptat la “Aniversarea a 50 de Ani”. Următorul moment aniversar a fost miercuri 12 octombrie și s-a desfășurat la Biblioteca Județeană “C. Sturdza” din Bacău (VEZI INREGISTRAREA VIDEO  ). Acesta a cuprins revizuirea, completarea și relansarea volumului de poezie “Gânduri vii pentru copii”, volum insoțit și de înregistrarea audio în lectura doamnei profesor Atena Mariana Zara. Evenimentul a fost dedicat copiilor nevăzători de la grădinița “Norocelul” din Bacău, în a căror nostimă interpretare au fost audiate poeziile domnului Cornel Isăilă, membrul nevăzător al filialei noastre. Pentru ca momentul să aibă o dulceață aparte, doamna secretar Elena Popa a oferit copiilor sucuri și dulciuri pe gustul tuturor. N-au rămas mai prejos nici membrii noștri adulți, care pentru două ore, s-au transformat în copii, recitând alături de ei.


           Complexitatea acțiunilor a continuat cu o cupă la goalball, intitulată “Bastonul Alb”. Aceasta a fost organizată de filiala noastră, la care au răspuns cu amabilitate invitației filialele Vâlcea, Cluj și Satu Mare, cea din urmă obținând locul I la această amicală aniversară, desfășurată în perioada 14 – 16 octombrie a.c.
           Pentru a încheia sărbătoarea, membrii noștri au fost invitați în ziua de 16 octombrie la o excursie la Slănic Moldova, ocazie cu care s-a vizitat Salina Tg. Ocna. După această vizită, s-a făcut un popas la Nemira, unde ne-am delectat cu primii bulgări de zăpadă, minunați, dar parcă prea timpurii pentru iarna ce urmează să vină. Bujorii din obrajii participanților s-au transformat în fericire, oferită de căldura pensiunii “Cristal”, în a cărei găzduire am fost primiți de către domnul Dan Ciurlică. Până ce grătarul s-a încins, în restaurant am organizat un concurs fulger cu întrebări ale căror răspunsuri au fost audiate în timpul vizitei în Salină. Toți participanții au fost receptivi și câștigători.
          Mulțumită tradiției “Bastonului Alb”, noi prietenii, noi tărâmuri și de ce nu…clipe de socializare, au încununat activitatea care face cinste salariaților și conducerii ANR Filiala Județeană Bacău.
   "Bastonul Alb", de Vasile Cristian


                                                   Bogdan Basarab, pentru revista “Litera Noastră” (2011)


Jumatate de secol de existenta!
ANR Filiala Judeteana Bacau


           În ziua de 18 august 2011 s-a desfășurat la Bacău, la Filarmonica Mihail Jora, ,,A 50-a Aniversare ,, a Filialei județene Bacău a ANR.
           Acest eveniment s-a bucurat de un public numeros, peste 200 de persoane, invitați din partea oficialităților locale, județene, altor asociații și fundații, profesori și oameni de cultură.
În debutul acestei festivități s-a intonat imnul de stat al României, imnul nevăzătorilor din Bacău și apoi d-na Președintă Laura Damian a prezentat retrospectiva celor 50 de ani de existență ai filialei noastre. Cu această ocazie a fost lansată prima monografie a nevăzătorilor din Bacău, autorul acesteia fiind renumitul profesor-istoric Eugen Șendrea. Trecerea între generații a fost făcută între 5 veterani care au ajuns aceste clipe și 2 copii de la grădinița ,, Norocelul,, care au preluat ștafeta.
         Spectacolul a fost prezentat de d-na profesor Atena Zară de la Biblioteca Județeană Bacău și de d-l profesor Paul Deboveanu, sub a cărui îndrumare s-a realizat și programul sportiv al nevăzătorilor din județul nostru.
         În cadrul acestui eveniment s-au oferit diplome de excelență, de onoare și merit dar și diplome ,,in memoriam,, dedicate celor ce nu mai sunt printre noi și oferite ca simbol al mulțumirii, familiilor acestora. Pe lângă aceste diplome s-au oferit cupe aniversare și volume din ,,Istoria nevăzătorilor din Bacău,, celor invitați la această manifestare.
        Acest spectacol a umplut ochii participanților cu lacrimi de bucurie încă de la început, încheindu-se cu recitalul formației artistice și al formației de dansatori ai filialei Bacău.
       Întregul eveniment a fost filmat și poate fi vizionat integral pe site-ul YouTube sub numele "Aniversare ANR Bacău". Seara s-a încheiat cu o petrecere minunată la Hotelul Decebal din Bacău

                                                Bogdan Basarab, pentru revista “Litera Noastră” (2011)


Ganduri vii pentru copii 


      Sub acest titlu, in ziua de 19 martie 2011, la clubul filialei din Bacau a avut loc unul dintre cele mai frumoase momente desfasurate in cadrul filialei noastre. Putem spune ca a fost primul si cel mai tensionat moment din activitatea nevazatorilor nostri. Incarcati de emotii maxime, dupa ce s-au desfasurat cele doua concursuri – « Prietenii cartii Braille » si « Cel mai rapid si corect cititor in Braille », in mijlocul a 80 de participanti si-a facut aparitia cel care facea primul pas mare intr-o lume atat de mica – cea a creatiei.
      Despre cine este vorba ; nimeni altul decat domnul Cornel Isaila, primul poet nevazator al filialei Bacau care si-a lansat prima carte de poezii dedicate copiilor. Asadar sub atenta si corecta coordonare a domnului editor Dan Scriban, s-a nascut prima carte cu titlul « Ganduri vii pentru copii », din care va redam una din cele mai frumoase creatii :
               
                                           Aripi de copil                                                

Sunt un copil cu brate mici
Si inimioara nepatata,
Pot invata de la furnici
O prietenie devotata !

Iar de la pasari, zbor spre cer
Spre cuiburi pline de iubire
In care nu ramai stingher
Cand ai aripi de implinire !

In brate v-as lua pe toti
Cu infinita bucurie
V-as saruta mainile, torti,
Si am zbura, spre Vesnicie !

Sa zbor cu sufletul in pace
Sa vad cum lumea minunata
Doar in speranta se desface,
E tot ce mi-am dorit vreodata !

Iubesc curat din inimioara
Pe-ai mei parinti, bunici si neam
La fel iubesc si-ntreaga tara,
Aripile, sunt tot ce am !

       La frumusetea acestui eveniment au contribuit d-l editor si critic literar Cornel Galben, d-l critic literar Nicolae Mihai de la editura « Plumb », d-na prof. Atena Zara – Biblioteca Judeteana Bacau, d-l prof.-istoric Eugen Sendrea, un grup de copii de la scoala Ciutureni din Odobesti insotiti de d-l Invatator Nacuta Constantin si de catre primarul Comunei Odobesti, Galateanu N. , copii care au recitat din poeziile lansate.
                                                      Atmosfera a fost solemna, plina de incarcatura emotionala.



                                                                  Referent cultural – sportiv,  Bogdan Basarab

8 Martie la ANR Filiala Judeteana Bacau



      In ziua de 8 martie 2011 la clubul filialei din Bacau a fost omagiata cea mai draga faptura din lume …MAMA. Pentru aceasta, conducerea filialei a pregatit un program artistic prezentat de Cornel Isaila si Cristian Vasile, dedicat primelor 25 de femei de succes care au facut onoare in ultimii 10 ani filialei noastre. Va enumeram doar cateva : Liliana Cioineag, Viorica Busuioc, Maria Seciu, Paraschiva Alupoaie, Anisoara Barhala s.a.m.d.
      La aceasta actiune clubul a fost neincapator. Cei 140 de participanti au fost tratati cu aperitive, prajituri, fructe si nu in ultimul rand, fiecare a primit o inimioara castigatoare la tombola « Martisor 2011 ».
      Activitatea nu s-a terminat aici, formatia artistica  "Bistrita" a cantat si i-a incantat pe toti pana tarziu dupa-amiaza, cand, in jurul orei 18 :00 s-a plecat la Restaurantul Militar Bacau unde, pana tarziu in noapte, formatia restaurantului ne-a oferit o surprinzatoare seara de dans si voie buna.
      Surpriza cea mai mare a fost prezenta in mijlocul nostru a grupului de copii « Stelutele » condus de Prof. Mugurel Noima, care, prin cantecele lor, au adus  lacrimi de fericire pe obrajii tuturor participantilor.
      Pe aceasta cale dorim sa aducem inca odata multumiri colaboratorilor nostri, dupa cum urmeaza : Atena Zara – Biblioteca Judeteana Bacau, Profesor - istoric Eugen Sendrea, Casis Constantin – Manager RMB, Elena Popa – Secretar executiv, Bogdan Basarab – Referent cultural, Laura Damian – Presedinte.







Pentru mai multe fotografii APASATI AICI .

Pentru vizionarea filmarii integrale a evenimentului APASATI AICI .

    Bogdan Basarab, pentru revista “Litera Noastră” (2011)



Cupa « MARTISOR » Filiala Bacau



             De ani de zile, in traditia Filialei Bacau a intrat sarbatoarea « Martisorului ». Astfel, in zilele de 1 si 2 martie 2011 s-au desfasurat sub egida « Cupa Martisor » urmatoarele activitati : la clubul filialei concurs de sah, table, scandenberg (masculin si feminin) ; la arena de popice CFR, pe acuitati vizuale – feminin si masculin cei mai buni popicari ; la sala de sport a Liceului « Gheorghe Vranceanu » , « Cupa Martisor la Goalball ».
           La toate aceste activitati a participat un numar de 24 de persoane care, cu ajutorul sponsorului principal George Cojocaru, directorul DJTS Bacau, au fost integral premiati.
           Principalele « Martisoare » au fost : popice feminin : B3 – Balint Lilioara, B2 – Marcu Adriana si B1 – Damian Laura ; popice masculin : B1 – Diaconu Vasile, B2 – Damian Vasile, B3 – Damian Florentin ; scandenberg feminin : Laura Damian ; scandenberg masculin : Kovacs Florin ; table : Lilioara Balint ; la sah s-au oferit doua martisoare pentru ca in finala a fost remiza intre Cristinel Munteanu si Cornel Gradinaru. La goalball cei opt participanti au primit toti martisoare, iar ca primavara sa debuteze si sa dureze in sufletele tuturor, aceste cupe s-au incheiat cu mici distractii.




                                                               Referent cultural – sportiv,  Bogdan Basarab

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search