COMUNITATE


Program de lucru cu publicul
la punctul de lucru Onesti 
 
PROGRAM  CLUB  ONEŞTI   -   2014  (ANR – FILIALA Judeţeană Bacău)LUNA
a II-a  săptămână
a IV-a  săptămână
IANUARIE
Luni 13, Ora 8:00
Luni 27, Ora 8:00
FEBRUARIE
Luni 10, Ora 8:00
Luni 24, Ora 8:00
MARTIE
Luni 10, Ora 8:00
Luni 24, Ora 8:00
APRILIE
Luni 14, Ora 8:00
Luni 28, Ora 8:00
MAI
Luni 12, Ora 8:00
Luni 26, Ora 8:00
IUNIE
Luni 09, Ora 8:00
Luni 23, Ora 8:00
IULIE
Luni 14, Ora 8:00
Luni 28, Ora 8:00
AUGUST
Luni 11, Ora 8:00
Luni 25, Ora 8:00
SEPTEMBRIE
Luni 08, Ora 8:00
Luni 22, Ora 8:00
OCTOMBRIE
Luni 13, Ora 8:00
Luni 27, Ora 8:00
NOIEMBRIE
Luni 10, Ora 8:00
Luni 24, Ora 8:00
DECEMBRIE
Luni 08, Ora 8:00
Luni 22, Ora 8:00                                                             ASOCIAŢIA NEVĂZĂTORILOR DIN ROMANIA

                                                                FILIALA JUDEŢEANĂ BACĂU
In memoriam,


     Filiala Bacau a ANR anunta cu profunda intristare, ca in data de 25 ianuarie 2014 a incetat din viata, prematur, cea care a fost MARIA BORTA FAINAREA.
     S-a nascut in data de 5 iulie 1951 in comuna Trifesti, Judetul Neamt.
     Dupa absolvirea scolii generale in satul natal, avand grave deficiente de vedere, a urmat scoala profesionala speciala pentru nevazatori din Arad, pe care a absolvit-o in anul 1975. In acelasi an s-a angajat la Cooperativa „Sporul” din Bacau, sectia cartonaje, unde a lucrat pana in anul 1992 cand s-a pensionat.
     A fost o buna colega, comunicativa, creind o buna dispozitie in randul colegilor de munca. A fost casatorita cu Vasile Fainarea, impreuna formand o familie demna de a putea fi luata drept model.
     In gradina vietii lor au sadit un trandafir pe nume Ciprian, care impreuna cu sotia Alina si tatal Vasile, au ramas cu durere in suflet si cu profunde regrete in urma trecerii in nefiinta a celei care le-a fost sotie si mama.
     In cadrul filialei, a participat la toate activitatile cultural-sportive si organizatorice.
     Pentru cei care i-am fost colegi si prieteni, ramane de neuitat in amintirea noastra.
     Dumnezeu sa o ierte si sa se odihneasca in pace.
     Pe aceasta cale, transmitem sincere condoleante familiei indurerate.                                                                                              Constantin Carp


Am dezvoltat un navigator web controlat de mouse, pentru nevăzători

,, ...pe care-l voi pune la descărcat până la sfârșitul anului. Am mers pe ideea că un nevăzător are nevoie de un soft care să-l ghideze prin voce asupra localizării cursorului. În faza curentă, navigatorul meu permite citirea articolelor de pe vreo 5 site-uri din România, care sunt scrise corect, cu diacritice. 
După selectarea publicației, programul returnează ultimele cinci titluri, dintre care utilizatorul va alege unul spre a-i fi citit. Evident, fiecare titlu se citește când mouse-ul se află în zona sa activă.
Primul „release” al aplicației a fost prezentat la Sesiunea de Comunicări Științifice din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, iar mai târziu ca proiect de diplomă. Profesorii din comisie au notat proiectul cu 9.5 (mdea), iar acum aștept o opinie din partea Asociației Nevăzătorilor din România. Mai vreau să adaug ceva funcționalități, dar voi investi timp în funcție de aprecieri și necesitate. Prin urmare, cum vi se pare ideea?,, declara Cristi Juverdeanu pe blog-ul personal la 22 iulie 2013. Sursa: http://cristijuverdeanu.ro/am-dezvoltat-un-navigator-we-controlat-de-mouse-pentru-nevazatori/
Nevazatorii si-au dovedit cunostintele si talentulSâmbata, nevazatorii membrii ai asociatiei cu acelasi nume din Bacau s-au intâlnit la sediu pentru a-si desemna, prin concurs, reprezentantii la fazele zonale ale unor competitii cuprinse in calendarul de activitati pe luna aprilie. Este vorba de concursurile „Pe meridianele lumii” si „Imaginea ta conteaza”. „In cadrul primului concurs am avut sapte participanti. Este vorba de un concurs de cunostinte generale vaste, fara ca participantii sa fi avut un material anterior dat din care sa invete. Cel care ne va reprezenta la faza zonala care va avea loc peste 2 saptamâni, aici in Bacau, este Vasile Damian, care a obtinut 90 din cele 100 de puncte”, a declarat Laura Damian, presedintele Asociatiei Nevazatorilor Bacau. La cel de-al doilea concurs au participat numai doamne. Acestea au avut de trecut mai multe probe. Prima a reprezentat un set de intrebari din Ghidul xenofobului, a urmat proba de creatie, dupa care proba practica: aranjarea unei camasi barbatesti, fiin punctate corectitudinea si timpul de executie. Pe primele trei locuri s-au clasat Sabina Tizu, din Magiresti, Liliana Rotaru din municipiul Bacau si Ana Closca din Moinesti. Pe 27 aprilie au loc fazele zonale ale celor doua concursuri, la care vor participa reprezentanti din toate filialele din tara. „A fost pentru membrii nostri un prilej de socializare si intâlnire cu alti colegi. Ne bucuram ca din putinul nostru am reusit sa acordam si premii si le-am facut sâmbata mai frumoasa”, a conchis Laura Damian.
Autor: Andreea Gavrila / Sursa: http://www.desteptarea.ro Nevăzătorii băcăuani învaţă să lucreze la calculator  26-08-2012


   
Un grup de zece persoane cu deficiențe de vedere, membre ale Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR) Filiala Bacau, invata, in aceaste zile, sa lucreze pe calculator. Actiunea se deruleaza in cadrul proiectului cu finantare europeana „Integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala a persoanelor c deficiente de vedere, prin competente T.I.C (Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor)”, program prin care, la nivel national, se urareste initierea in lucrul pe computer a 500 de persoane nevazatoare dintre care cele mai bune, in functie de rezultate, vor fi selectate pentru a participa la cursuri avansate pe calculator, online.
Scopul final al proiectului este, integrarea pe piata muncii a 150 – 200 de persoane cu deficiente de vedere. La nivelul judetului Bacau, cursul de initiere pe calucltaor se desfasoara la sediul ANR Bacau, in perioada 20 august – 7 septembrie 2012, fiind sustinut pentru cei zece ucenici nevazatori, de catre unul din putinii formatori nevaztori din tara cu competente in acest sens, profesor Radu Vasile.
„Cursantii invata utilizarea sistemului de operare Windows 7, programele care vin impreuna pentru redactare, text, navigare pe internet, primire-trimitere e-mail si altele asemenea necesare in lucrul la birou. La finalul cursului, absolventii vor da un examen, cei mai buni dintre ei, in functie de rezultate, urmind sa fie selectati pentru a participa, mai departe, la cursurile online.
Concomitent, la nivel national, in cadrul proiectului, se desfasoara activitati de identificare si contactare a agentilor economici care ar putea, prin specificul activitatii lor, sa angajeze persoane nevazatoare.
In prima faza, la acesti agenti economici, vor fi angajate cu salariu platit din proiect, persoane care sa asiste persoana nevazatoare incadrata in munca”, ne-a spus Radu Vasile, formator in cadrul proiectului. Parteneri in program, la nivel national, sunt Asociatia Nationala a Nevazatorilor din Romania, societatea SIVECO si Fundatia „Cartea Calatoare” Focsani. (Madalina ROTARU)
  Sursa: http://www.ziaruldebacau.com/2012/08/26/nevazatorii-bacauani-invata-sa-lucreze-la-calculator.html

Jubileul Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău  


,,Am fost invitat la celebrarea a 50 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam să cunosc oameni atât de deosebiţi. În ciuda sorţii, sunt oameni buni, cinstiţi, care ştiu să lupte şi nu şi-au pierdut niciodată speranţa. Pentru noi, cei ce ne bucurăm de darul vederii, nevăzătorii ar trebui să fie un exemplu de dedicare şi onestitate. A fost o şansă pentru a fi alături de persoane extraordinare, cărora le mulţumesc din suflet pentru invitaţie. Lecţia oferită de Asociaţia Nevăzătorilor din Bacău este una memorabilă şi nu o voi uita. La mulţi ani, multe împliniri şi la cât mai multe proiecte duse la bun sfârşit! ,, declara domnul Cristi Manolache, cu ocazia implinirii a 50 de ani de existenta pentru Filiala Bacau a ANR.

Search