luni, 19 noiembrie 2012

„Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”




„Cunoaşte-ţi istoria prin atingere”


        Expoziţia tactilă cu tema „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere” s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie din Galaţi în perioada lunii octombrie a acestui an. Parteneri ai acestui proiect au fost: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe (www.mncr.ro), Asociaţia Nevăzătorilor din România (www.anvr.ro) şi Asociaţia Art&Co (www.art-co.ro). Proiectul a fost finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).
         Proiectul a vizat persoane complet nevăzătoare care au fost „introduse” în lumea istoriei prin explicaţiile susţinute de către angajaţii Muzeului de Istorie Galaţi şi prin posibilitatea pipăirii exponatelor.
         În lumea nevăzătorilor băcăuani proiectul s-a bucurat de un real succes, Filiala Bacău participînd cu un numă de 8 persoane complet nevăzătoare şi 8 însoţitori ai acestora. Nevăzatorii băcăuani au vizitat muzeul în data de 17 octombrie a.c. Membrii participanţi din Bacău au fost: Vasile Diaconu, Cornel Constantin Isăilă, Costel Lazăr, Maria Paic, Angela Roca, Dumitru Rusu, Ciprian Onofrei şi
Marta Vernica împreună cu cei opt însoţitori. Alaturi de aceştia au luat parte şi angajaţii Filialei Bacău a A.N.R. Cu această ocazie a fost vizitată şi Casa Cuza Vodă din Galaţi, casă ce a devenit muzeu. Aici au putut fi admirate exponate din perioada lui Alexandru Ioan Cuza, precum şi multe donaţii ale unor oameni de bine din judeţ. În cadrul acestei excursii s-a făcut un popas la Mănăstirea Vladimireşti din Comuna Tudor Vladimirescu. Aici participanţii s-au bucurat de o ospitalitate deosebită a maicuţelor care ingrijesc această mănăstire foarte frumoasă. Situată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti este un loc de pelerinaj şi hrană sufletească pentru cei ce-i cunosc istoricul sau îl află când ajung aici ca vizitatori. Mănăstire de maici cu sobor numeros (aproape 200), în prezent se situează pe locul trei în ţară ca număr de personal după mănăstirile Agapia şi Văratec, dar pe primul loc între mănăstirile cu vieţuire de obşte. Imagini din cadrul acestor deplasari puteţi viziona pe canalul Youtube Basarab Party sau urmînd link-urile următoare: Muzeul de Istorie Galaţi, Casa Cuza Vodă şi Mănăstirea Vladimireşti.

                               Un articol de BOGDAN BASARAB
                               Imagini          BASARAB PARTY

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search